Jak si správně vybrat sportovní ponožky?

Když si jdeme kupovat sportovní boty, věnujeme tomu v obchodě i několik hodin času. Vypadáme u toho jako bychom chytili nějaký podivný záchvat hyperaktivity - lítáme od regálu s botama ke schodům a nakloněné rovině, stezce z kamenů, dřepujeme, klikujeme, stavíme se na špičky, poskakujeme na místě nebo rovnou po celé prodejně a snažíme se zjistit, jak se bota bude v nejrůznějších terénech chovat. Ale víte, že vybrat si kvalitní boty je pouze část toho komfortu, který můžeme našim nohám dopřát? 

Výběr kvalitní ponožky je velmi opomíjeným prvkem, přitom je však dost zásadní. Kvalitní ponožka by vám neměla v botě klouzat, tlačit vás nebo škrtit a neměla by se v botě shrnovat. Nesmíte zapomenout ani na situace, kdy vás na cestě zastihne bouřka, šlápnete do louže nebo se vám do boty dostane sníh. Těch případů, kdy se noha může cítit nekomfortně, je nespočet. Pojďme se podívat na výběr ponožky trochu detailněji.

Na co se při výběru zaměřit?

  • Jak vysoké ponožky mi budou stačit?
  • Jaké aktivity budu s ponožkama provozovat?
  • Jak tlusté mám mít ponožky?
  • Existují nějaké ponožkové vychytávky? 
  • Jaký materiál ponožek mám zvolit? (proklik na článek Jak mít nohy jako v bavlnce i bez bavlny?)
  • Čemu při výběru věnovat zvýšenou pozornost?

Dobré funkční ponožky jsou neocenitelným pomocníkem ve městě, v lese, na horách i na sjezdovce. Když na to přijde, svou zásadní roli mohou sehrát i v rozbouřené řece, kam se nám náhodou povede sklouznout. Mít dobře padnoucí ponožku v dobře padnoucí botě je zárukou dobře padnoucí aktivity upletené na míru zrovna našim potřebám. 

Můžu se spolehnout na své oblečení = cítím se dobře během jakékoliv aktivity v jakékoliv situaci.

Jak vysoké ponožky mi budou stačit?

Kotníkové

Kotníkovými ponožkami nazýváme ty, které končí pod kotníky. Lidé je milují zejména proto, že jsou v botě (když nepočítám sandály) neviditelné a přitom odvádějí na noze skvělou službu. Hodí se spíše na aktivity do méně náročného prostředí - to znamená třeba na klasickou procházku v městské džungli, kde nehrozí, že nám něco přepadne do boty (kamínky, jehličí, větvičky apod.). Jsou skvěle využitelné také ve fitcentru nebo na kole. 

Snížené 

Je kompromisem mezi kotníkovými a klasickými ponožkami. Crew je vhodná do lehčích terénů a zároveň se ji nemusíte bát využít i během náročnější fyzické aktivity. Hodí se jak pro indoorové, tak pro outdoorové sporty a doporučujeme ji všem, pro které je klasická ponožka příliš vysoká. 

Klasické

Jsou asi nejběžnější, nejuniverzálnější, nejpoužívanější a nejoblíbenější variantou ponožek. Prakticky je můžeme použít do jakýchkoli bot. Existují tenčí i teplejší varianty těchto ponožek s nejrůznějším plyšováním a nejrůznějšími vychytávkami na celém povrchu ponožky. Tímto se budeme zabývat níže.

Zvýšené

Oproti klasickým ponožkám jsou zhruba o lem (2 - 3 cm) vyšší a jsou vhodné do vyšších pohorek typu kanady. Zastávají stejnou službu jako předchozí typ ponožky a najdou uplatnění zejména při náročnější turistice.

Podkolenky

Jestliže podkolenky nepoužijeme zrovna ke kraťasům nebo k sukni během teplých měsíců, naplno je využijeme právě v zimě. Tehdy získávají ponožky svou nejširší funkčnost, oceníme je hlavně ve spojení s lyžařskými či skialpovými botami.

Kompresky

Kompresní ponožky jsou určeny nejen pro samotný sport, ale i pro následnou regeneraci. Pomáhají oddálit únavu pohybového aparátu a mohou tak předcházet bolestem svalů. Kompresky totiž během zvýšené fyzické aktivity napomáhají k podpoře svalů, díky kterým se mohou eliminovat nárazy do nohou a předcházet tak významnějšímu poškození a poranění svalů. Tento typ ponožek je oblíbený zejména při běhu, turistice i cyklistice. Není ale moc známou věcí, že kompresní ponožky mohou posloužit i při  svalové regeneraci po fyzické zátěži.

Tloušťka ponožek

Samostatnou kapitolou je pak síla materiálů, která ovlivňuje celkovou tloušťku ponožek. Obecně můžeme říci, že všechny ponožky mohou být vhodné i nevhodné na určité aktivity, do určitého počasí a do určitých bot. Zpravidla použijeme tlustší ponožku (tj. ponožka s použitím silnějšího materiálu) do chladnějšího počasí a tenčí ponožku pro teplejší počasí nebo náročnější aktivitu. Tenčí ponožka může poskytnout noze úplně stejnou podporu jako ponožka silnější. Vše opět záleží na zvolených botách a na zvolené aktivitě, pro kterou ponožku budeme používat. I když se tenčí ponožka tváří, že nedisponuje tolika vylepšeními jako její silnější varianta, není to tak. Naše tenčí ponožky obsahují velmi obdobné vychytávky jako ponožky silnější, jen nejsou tolik výrazné a nemusí být na první pohled dostatečně patrné.

Materiál ponožek

Výběr vhodného materiálu je opravdu důležitý, proto jsme se jím více zabývali v článku “Jak mít nohy v bavlnce i bez bavlny?". Dozvíte se, jak materiály fungují a které používáme na výrobu našich ponožek. Jestli máte otázky ohledně samotné vlny, koukněte na náš článek “Kde se bééére merino?”.

Ponožkové vychytávky

Ponožka už dávno není jen jednoduchý komín s barevně odlišenou patou a špičkou. Součástí ponožek, hlavně těch sportovních, bývá také spousta vychytávek, jako je třeba zesílení, plyšování, odvětrávací síťka nebo kanálky pro odvod potu. Co to teda je a jak to vlastně vypadá?

Zesilování ponožek

Zesílenou vrstvu nalezneme na ponožce v místech, která jsou mechanicky nejvíce namáhaná a hrozí poškození samotné ponožky. Na zesílení bývá použitý zdvojený materiál a zpravidla se nachází na patě, špičce, achilovce a chodidle. Tato vrstva je hladší a pevnější a prodlužuje především životnost ponožek.

Plyšování ponožek 

Nalezneme jej ve vnitřní části ponožek. Plyšování se nachází v místech, kde dochází k největšímu riziku otlaku nebo v místech, kde by měla být noha nejvíce zpevněná. Zpravidla se tohle vyztužení objevuje v oblasti prstů, plosky nohou, kotníků, paty, nártu nebo holeně (u lyžařských a skialpových ponožek).

Odvětrávání

Odvětrávání se řeší řídkou odvětrávací síťkou v místech, kde se noha nejvíce potí. Naše ponožky mají tuto síťku umístěnou na horní straně nártu. Odvětrávací síťka je nejen velmi účinná v teplém počasí a během namáhavější sportovní aktivity, ale díky ní také dochází k celkovému odlehčení ponožky. Tuhle vychytávku naleznete zejména u ponožek pro cyklistiku, běh a outdoor.

Odvětrávací kanálek

Tato vychytávka je v podstatě odvětrávací síťkou, která se nachází na okrajích ponožky a zaujímá vůči ponožce vertikální polohu. Slouží k lepšímu odvětrání celé ponožky, rychlejšímu odvedení vlhkosti od těla a k podpoře rychlejšího schnutí materiálu. 

Kanálky pro odvod vlhkosti

Zejména silnější ponožky a ponožky pro turistiku, lyžování a skialpy disponují v oblasti chodidla nejrůznějšími podélnými kanálky, které jsou důmyslně zakomponované do úpletu. Najdeme je na plosce chodidla, v okolí nártu i na vnější i vnitřní straně kotníku. Neopomenutelná je také oblast Achilovky. 

Fixační zóny

Fixační neboli pružné zóny mají ponožku držet pevně na noze a zabránit jejímu posouvání. Fixační zóny ponožky nalezneme zpravidla v oblasti nártu, kotníku a na horním lemu ponožek. U celoelastických a kompresních ponožek ale nalezneme fixační zóny na celé ponožce. 

Označení levá a pravá

I když to tak nevypadá, naše nohy nejsou stejné. Zkuste si jen cvičně změřit délku svého chodidla vaší levé a pravé nohy a uvidíte, že délky se v řádech milimetrů liší. Vzhledem k zrcadlovému postavení našich plosek nohou, nemůžeme mít ponožku pro levou a pravou nohu úplně stejnou. Proto téměř všechny naše ponožky podléhají tomuto označení.

Čemu věnovat při výběru pozornost?

Horní okraj ponožky (lem)

Lem ponožky by měl být dostatečně pevný a zároveň pružný. Neměl by vás škrtit a zároveň by měl nohu dostatečně obepínat tak, aby ponožka neklouzala dolů. 

Chodidlo

V místech, kde se naše chodidlo dostává do kontaktu s botou, dochází k vyššímu tření a tudíž i vyšší možnosti opotřebení ponožky i plosky nohy. Podle předpokládané aktivity a počasí by měla ponožka disponovat zesílením materiálu v místech pravděpodobnosti nejvyššího tření a případným plyšováním. U turistických, lyžařských a skialpových typů ponožek je také vhodné zkontrolovat přítomnost kanálků pro odvod vlhkosti.

Pata a špička

Paty a špičky ponožek bývají zesílené pro maximální pohodlí během všech sportovních aktivit. Vnější část ponožky bývá zhotovena z hladšího a odolnějšího úpletu, zatímco na její vnitřní část bývá použitý měkčí a jemnější úplet. Zvláštní polstrování je pak věnované samotné Achilovce, která je naší nejzatěžovanější a nejnamáhanější šlachou v těle.

Švy

Všechny naše ponožky disponují takzvaným řetízkovým švem, který se nachází v samotné špičce ponožek. Tento šev je v současné době nejplošší a nejdokonalejší spoj, který může být pro ponožky použitý. Jeho nejvýznamnějším pozitivem je, že nikde netlačí, ani nedře.

Závěr

Teď už je jasné, že ani ta nejlepší bota není kompletní bez dobře padnoucí ponožky. Víme, že né všechny ponožky jsou vhodné na všechny sportovní aktivity a né všechny ponožky můžeme použít do všech bot. Lem ponožky by měl alespoň trochu přesahovat nad rámec boty, aby byla naše noha maximálně chráněna proti okolním mikročástečkám (prach, kamínky, jehličí apod.), které se hravě mohou do ponožky zavrtat a způsobit drobné či větší zranění. Při výběru ponožky se díváme hlavně na pružnost a pevnost lemu, aby nám ponožka nesjížděla nebo se naopak nezařezávala. Zároveň se zaměřujeme na její plyšování, odvětrávání a na systém odvádění vlhkosti. Z materiálu si vybíráme ty, které jsou pro naši aktivitu nejvhodnější a připadají nám nejlepší pro naše potřeby.

Kdybyste potřebovali pomoct s výběrem, ozvěte se a my vám poradíme!

 

Výše uvedený článek byl sepsán k datu 1. 10. 2023 a informace vycházejí z aktuálních poznatků uvedených k tomuto dni.